МЛМотиватор 3 - Май 2001
"Човекът на Любовта е разумен, добър, здрав и богат." - Учителя П. Дънов

Абонирайте се за "МЛМотиватор" на адрес www.mlm.bogatstvo.info и получете специален подарък!
Този бюлетин е безплатен - препоръчайте го на сътрудниците си и правете още повече пари!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!

Някои читатели на МЛМотиватор са само това - читатели. На тях казвам: не е важно колко си мислим, че знаем, а какъв е нашият чек. А той зависи от действията на нашия екип, не от теориите, които сме прочели.
Други го препрочитат и даже прилагат наученото. Но и те не са хванали цаката на МЛМ.
Ако искате да имате полза от МЛМотиватора, препратете го на всички от вашия екип! Само добре обучени лидери може да създадат многохилядна организация! А вашите сътрудници ще станат лидери само ако знаят как. МЛМотиватор ви помага за това! Той е безплатен - препоръчайте на сътрудниците си да се абонират и правете още повече пари! Не го дръжте само за себе си! Смисълът на МЛМ е да се умножаваме, а не да бъхтаме! Казвате, че вече сте го разбрали? Добре, а има ли хора от вашата организация, които не знаят за МЛМотиватор?
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Избегнете опасните синдроми в МЛМ

Синдромът Супермен напада онези, които постоянно хвърчат насам-натам да помагат на ВСЕКИ, който се нуждае от помощ. Разбира се, това е невъзможно. Супермен не може да спаси всички, но опитите му продължават. Някои хора се опитват да помогнат на всички в групата си и бачкат от 7 сутринта до полунощ. Те записват хора под хора за да ги мотивират, не разбирайки, че всъщност така ги демотивират (ама че съм смотан, не мога да си запиша даже един човек сам!). болните от този синдром се чудят защо след толкова помощ и бачкане не се получава умножаване. Много просто - никой не е луд да бачка толкова, а повечето хора чакат наготово, така са ги свикнали!
Дали не ви е хванал този синдром? Понякога ние искаме хората ни да успяват повече отколкото те самите го искат.

Лечение: Научете се на търпение. Всеки човек ще узрее за възможността когато му дойде времето - тогава и само тогава започнете да работите с него. Обичайте всички, но работете само с най-добрите! Не можете да работите с всички, затова работете с тези, които работят! Това не значи да пренебрегвате останалите - канете ги на сбирки и обучения. Разработете система, в която те лесно да могат да се включат. Кажете им, че сте готови да им помогнете - но само ако те сами са готови да развиват бизнеса си. С примера си ги обучавайте, че това е техен бизнес и те трябва да се научат да говорят с хората и да се усъвършенстват. Помогнете им като ги подтикнете да осъзнаят, че ключът към успеха им е в тях самите!

Синдромът на скъперника: Вместо да помага на всички, болният не помага на никого. Включва много нови хора, но почти всички бързо се отказват. Има болни, които лично са включили над 100 души, а цялата им група е само 200 души! Те включват нови хора, но не правят нищо за тях. Нито ги обучават, нито ги канят на срещи - просто си мислят, че силните ще напредват сами.

Лечение: Осъзнайте факта, че абсолютно всеки, колкото и да е силен, се нуждае поне малко от подкрепа, обучение и насочване. И най-добрите искат да усещат, че принадлежат към нещо хубаво, да чувстват ентусиазма и възможностите за успех. Всеки има нужда да знае какво трябва да прави, защо трябва да прави това, а не друго. Спонсорът е този, който приобщава новите хора към бизнеса. Затова работете с хората си и не скъпете помощта си

Балансът: Всеки успешен мрежар го постига. Някои от групата му го боготворят, други се оплакват, че не получават достатъчно подкрепа. Майсторите в МЛМ знаят, че не е възможно да спасят всички. Те не се занимават с хленчещите, а ги оставят да си хленчат сами. За сметка на това се фокусират върху онези, които са готови да работят, и работят с тях рамо до рамо. Затова някои от групата им са им благодарни за цял живот.

МЛМ ни учи да работим с всякакви хора. За да успеем, трябва да откриваме потенциалните лидери и да им помагаме да осъществяват мечтите си. Не се правете на Супермен, но не бъдете скъперници. Успехът ви зависи от това как влияете върху хората. Открийте собствения си стил. Отнасяйте се към другите така, както очаквате те да се отнасят към вас. Нека репутацията ви расте заедно с доходите ви!-----------------------------------------------------------------------------------------------

Умението е способността да действаме. Мотивацията определя това, което правим. Отношението определя как го правим и какви резултати ще имаме. Не е важно какви са фактите, пред които сме изправени - нашето отношение е това, което определя дали ще успеем или не. Оптимистите са прави, песимистите също. От нас зависи да изберем какви да бъдем.
----------------------------------------------------------------------------

Вашият личен МЛМ Ренесанс

Ренесансът е велика история на успеха и забогатяването - не само за отделни хора, но и за цяла Европа. Изведнъж всичко започва да се развива невероятно бързо и да процъфтява - изкуство, наука, литература, търговия... Може би в основата на Ренесанса са нашите богомили. Идеите им се възприемат в Италия и повлияват косвено цялата западна цивилизация. Но това е спорно.

Безспорното е, че Ренесансът е започнал от един-единствен обикновен човек, като нас самите. Той се е занимавал с търговия. Грижел се добре за парите си. После се захванал с банкерство и натрупал състояние. Инвестирал в изкуство, образование, наука... Семейството му управлявало Италия цели 300 години и я превърнало в център на западната цивилизация. Наричали са се Медичи. Зданията, градени от тях преди векове, и днес спират дъха ни. От тях блика такава страст, че направо ни взимат ума! Майсторството е несъмнено, а любовта към изкуството и красотата буквално ни залива! И всичко това се крепи на система и философия.

Дали и ние градим бизнеса си със страст и дали хората усещат любовта ни? Как развиваме своята организация и как се грижим за успеха й? Каква е нашата философия? Имаме ли добра система за обучение и как я използваме? И кой трябва да създаде всичко, ако не ние самите?

Рим не е бил построен за един ден. Когато дошла чумата, много сгради били изгорени и построени наново - заедно с канализацията и водопровода. Нашият бизнес също не може да процъфти от днес за утре! И ние трябва да изгорим някои неща в себе си и да ги преизградим! Първо трябва да се освободим от негативното и да развием нагласа за успех!

МЛМ създава милионери навсякъде! Има безброй истории на хора, издигнали се от нулата до невероятно богатство за броени години. Майсторите на МЛМ инвестират в обучение и самоусъвършенстване. МЛМ е част от ренесанса на комуникациите и заедно с Интернет вече започва да променя начина на общуване и разпространение на стоки и услуги по цял свят.

Гледайте миналото, но виждайте бъдещето. Нашият прекрасен МЛМ Ренесанс вече е започнал! Но да не се залъгваме - през Ренесанса не всеки в Италия е станал богат. Само онези, които са работили по въпроса. Дали вие лично работите по въпроса? Ще има ли ренесанс и във вашите семейства? Ще бъде ли и България част от световния МЛМ-Ренесанс? Лично вие какво решавате?
------------------------------------------------------------------------------------------

Проследявайте резултатите си - по Джим Рон

Претегляйте, мерете и пресмятайте, за да видите какви са резултатите от действията ви. Ако установите, че резултатите не ви харесват, уточнете философията си, подобрете нагласата си, заздравете дисциплината си и доразвийте уменията си. Редно е да постигнете измерим напредък в разумен срок. Не може да очаквате резултати след 5 минути - това е прекалено малко време. Но пък и не бива да чакате 5 години - такъв срок е твърде дълъг.

Ето някои подходящи периоди:

1. Всяка вечер. Не оставяйте деня да отмине, без да отчетете доколко сте напреднали. Ако сте ядосани, опитайте се да решите нещата преди да свърши денят. Не пренасяйте ядовете си за утре - бремето може да се окаже твърде тежко. А ако отлагате със седмици, може да се поболеете. Някои неща трябва да се довършат днес.

2. Всяка седмица. Не случайно надниците се плащат в края на седмицата. В бизнеса тогава се прави отчет на дейността и на резултатите. Тъй като дейността води до резултати, трябва да мерим и двете, за да имаме яснота как се справяме.

Когато бях на 25 години, моят ментор ме научи, че успехът е въпрос на цифри. Той ме попита колко книги съм прочел през последните 3 месеца. Отговорих му "Нито една". Той каза, че това не е добра цифра. После ми зададе въпроса колко курса за развиване на умения съм посетил през последните 6 месеца. Отговорих му "Нито един". Той каза, че и това не е добра цифра. Накрая поиска да знае колко пари съм спестил и инвестирал през последните 6 години. Отговорих "Николко". Тогава той ми каза: "Ако тези цифри не се променят, то и животът ти няма да се промени. Ако подобриш цифрите си, всичко в живота ти ще е по-добро."

Например, учите новия си сътрудник да прави по 10 срещи седмично. В петък го питате колко срещи е провел. Той започва: "Ами..." - вие му отговорете "Ами не е отговор - трябва ми цифра!" Тогава той почва да ви разказва някаква история - а вие му казвате: "Това квадратче е направено малко, за да побере само една цифра - историята ти не се вмества в него! Една цифра е напълно достатъчна - аз мога да отгатна историята, ако имам цифрата!" Историите не са важни, важни са цифрите. Те водят до измерим напредък в разумен период от време.

Най-добрите отчети са тези, които даваме на самите себе си. Не чакайте правителството или компанията да ви поискат отчет. Пресметнете сами своите цифри и си задайте въпроса "Напредвам ли както искам и водят ли ме действията ми натам, където искам да бъда - в момента и в бъдеще?"
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Събирайте добри идеи, но не се доверявайте само на паметта си. Най-подходящото място за съхраняване на идеите и информацията, които получавате, е дневникът ви. Три неща трябва да останат след нас: нашите снимки, библиотеката ни и личните ни дневници. За поколенията тези неща са по-ценни от мебелите. Използвайте ума си за преодоляване на проблеми и за откриване на отговори, а не за склад. Ценните идеи складирайте в дневника си.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Бъдете около хора, които притежават нещо ценно, което да споделят с вас. Влиянието им върху живота ви ще продължава дълго след като те го напуснат. Има два вида влияние: мощно (със сила) и незабележимо (с хитрост). Едва ли бихте допуснали да ви насилват, но може да стане така, че някой да ви отклони от курса ви, а вие дори да не се усетите. Винаги се питайте: В каква среда се движа? С какви хора общувам? Какво влияние оказват те върху мен? Какво ме карат да чета? Какво ме карат да говоря? Къде ме карат да ходя? Какво ме карат да мисля? И най-главното: Какъв ме карат да бъда? За добро ли е всичко това?
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Пет препоръки за великолепна реч

1. Появете се с хъс!
Грабнете веднага вниманието на аудиторията. Кажете нещо поразително и картинно. Не губете времето на слушателите с баналности. Подхванете направо темата, за която са се събрали хората - те очакват това.

2. Фактор "На кой му пука?"
Запишете речта си и я изслушайте, като след всяко свое твърдение се питайте "На кой му пука?". Ако отговорът е "На никой" - не го казвайте, защото няма смисъл. Оставете само онова, от което има полза за слушателите.

3. Хумор... може би
Хуморът може да помогне на речта ви, но само ако е уместен и свързан с темата. Избягвайте изтъркани смешки. Ако не сте забавен тип, по-добре бъдете вдъхновяващ, вместо смешен. По-лесно е да предизвикате ентусиазъм, отколкото да се правите на забавен.

4. Правилото за трите части
Организирайте речта си така: А) Ето какъв бях и откъде започнах. Б) Ето какъв съм сега и докъде съм стигнал. В) Ето как дойдох оттам дотука.
Това правило е много ефикасно и лесно за запомняне от оратора и за проследяване от слушателите.

Например, станали сте директор. Ето какво може да кажете във връзка с постиженията си:
А) Ето какъв бях и откъде започнах. Преди 3 месеца моят добър приятел (спонсорът ви) ме покани на среща, за да ми предложи тази възможност. Тогава работех по цял ден за 200 лв на месец и се чудех как да свържа двата края, защото имаме 2 деца и жена ми е в майчинство.
Б) Ето какъв съм сега и докъде съм стигнал. От миналия месец съм директор и чекът ми е 300 лв на месец - това са допълнителни доходи, които са ни добре дошли. Вече можем да си позволим...
В) Ето как дойдох оттам дотука. Най-напред реших... После направих...

5. Продължете с изложението си.
Предлагам да разкажете за следното: Полезни съвети от успешните спонсори; Какво сте научили от колегите си; Кое ви се е удавало естествено; Какво от това, което не сте знаели, ви е удивило като сте го научили; Продажби, които са станали от само себе си; Продажби, които почти сте загубили; Необикновени продажби; Какво бихте направили различно въз основа на сегашния си опит; Наистина забавни и любопитни истории, които ви са се случили.
Предлагам ви също да имате подръка бележник, в който да записвате всички добри хрумвания. Даже ако добавите още теми, запазете простотата на схемата на изказването си. Така ще запомните какво искате да кажете и слушателите също ще запомнят посланието ви.
-------------------------------------------------------------------------------

Където и да ходите, когото и да срещате, винаги търсете възможност да помагате, да вдъхновявате, да предлагате подкрепата си. Нещо, което за нас е незначително, за друг може да е много ценно. Любовта се увеличава само чрез споделяне. Единственият начин да имате повече любов, е като давате повече на другите. В света съществува абсолютна хармония и идеален ред. Винаги ще бъдете справедливо възнаграждаван за всичко, което правите.
------------------------------------------------------------------------------

Визитките - залог за успех

Скъсайте визитките си - може да се обидите, но не повече от 1 на 500 визитки си струва хартията и мастилото. "Много важно" - ще кажете, "Та това е само визитката ми." Да, прави сте. Това е само вашият имидж. Само вашата идентичност. Само впечатлението от вас, компанията ви, продуктите ви и услугите ви. Много важно ли!?

Визитката е ваше отражение. Тя показва, че сте се погрижили да се представите добре, че компанията ви е водеща, че вие сте лидер. Тя говори вместо вас - представя ви като нещо специално преди да сте казали дори и една дума. Тя говори за вас - представя работата на компанията ви. Страхотна визитка - страхотна работа, обикновена визитка - обикновена работа. Тя дава тон на разговора - ако я харесат, това е предпоставка за успешна среща. Тя е най-силната форма на трайна реклама. Добрата визитка се пази и се показва на другите, като така всеки път им предава вашето послание. Тя е евтин начин много хора да узнаят за вас. Ако имате само 10 сътрудника, които раздават по 4 визитки на ден, това са 10 000 за година. Ако визитките са добри и хората ги показват на познатите си, няколко пъти повече хора научават за вас! Визитките ви не винаги водят до незабавна сделка, но щом хората ги запазят, все някога ще ги използват. Подходящата визитка привлича вниманието, изпреварва конкуренцията и вдъхва уважение. Визитката е като съпруга(та) - може да ви донесе 90% от хубавото или 90% от лошото в живота в зависимост от това каква сте си избрали. Тя ви дава предимство пред конкуренцията - когато дойде време за избор, по-добрата визитка печели. Тя е ваш имидж. Тя говори за вас и за това как искате да изглеждате в очите на света. Колко струва това? Тя е вашият личен и фирмен подпис. Тя носи послание и защитава каузата ви. Горди ли сте, когато я връчвате?

Добрата визитка разказва за ползите от продуктите ви и "подкупва" хората да ви се обадят. Добре е да има картинка, но такава, че човек да пожелае да я запази. Ако сте особено красиви, сложете своя снимка, но може би по-ефектно е картинката да предава конкретно послание, подкрепящо текста. Използвайте и двете страни, но не изнасяйте лекции - целта ви е да събудите интерес и да накарате хората да запазят визитката ви и да се свържат с вас.

Ето текстът на моята визитка:

Лице:
Анхира ЕООД - Сила, здраве, богатство
Д-р Петър Найденов, LCCH, IACH
Хомеопатия, астрология, мрежов маркетинг
Лечение на болести, бедност и скучен живот
София, Дианабад бл.43 вх.Б ап.18
тел (02) 8629249 факс (02) 9628277 GSM 0888 540442
http://anhira.com, e-mail: anhira@doctor.bg

Гръб:
- здраве, енергия и дълголетие
- повече свободно време и пари
- приятели и пътешествия по света
- уволнете досадния си шеф
-----------------------------------------------------------------

Два са начините да проявиш сила - като натискаш надолу или като дърпаш нагоре
Позитивното мислене ще ви помогне да направите всичко по-добре от негативното. Когато е достатъчно тъмно, можем да виждаме звездите.
Намерете златната среда между минимума си и максимума си. Минимумът ви е най-малкото, което ви устройва. Максимумът е най-многото, на което сте способни. Оптимумът е онова, което е най-подходящо за постигането на целите ви.

Пожелавам ви успех! - д-р Петър Найденов