МЛМотиватор 1 - Април 2001
За тези, които искат да станат бгати и свободни чрез мрежов маркетинг

Абонирайте се за "МЛМотиватор" на адрес www.mlm.bogatstvo.info и получете специален подарък!
Този бюлетин е безплатен - препоръчайте го на сътрудниците си и правете още повече пари!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Кажете на всички с какво се занимавате!

Знаят ли всички около вас с какво се занимавате и каква може да им бъде ползата от това? Ако не, размърдайте се!!! Бъдете изобретателни - измислете най-привлекателната фраза и не се страхувайте да бъдете предизвикателни и интересни! Вашето заглавие или първо изречение е най-важно - ако грабнете вниманието в самото начало, хората ще са готови да научат повече. Как обаче да се откроите от масата реклами и предложения? Бъдете изобретателни! Ето ви малко примери за загряване:

"Безплатна брошура: как да запазим здравето на нашите деца."
"Повишете месечната си заплата с 256 лв. без знанието на своя шеф!"
"Интелигентност на капсули."
"Повишете размера на своя... чек!"

Изпратете своите интересни заглавия или първи изречения на адрес anhira@doctor.bg - добрите ще бъдат публикувани в "МЛМотиватор", а най-добрите 10 ще получат награда - книгата на Том (Биг Ал) Шрайтер "Как да създаваме лидери за да се забавляваме и печелим"!

Можете да поръчате книги и касети от семинарите на Том Шрайтер на тел. 02-8629249 от офиса на Анхира всеки работен ден от 9 до 17 ч. За абонатите на "МЛМотиватор" - 20% отстъпка. Подробности на www.knigi.anhira.com
----------------------------

Предназначението на добрата обява е да накара хората да се свържат с вас. Много обяви продават ли, продават! Те се опитват да продадат бизнес възможността, компенсационния план, продуктите, основателите, помощта от горната линия и страхотното обучение. Но повечето такива обяви са забравили, че целта на обявата е просто да накара хората да ви се обадят.

Малцина биха се присъединили към непознат за тях бизнес само след като прочетат 5 реда реклама, или само като видят внушителна реклама на цяла страница. Затова, когато пишем обява, целта ни трябва да бъде да накараме хората да ни потърсят. Вместо да се впускаме в обяснения колко хубав компенсационен план имаме, и даже да го публикуваме, може да използваме мястото за няколко истории на хора, които печелят добре - това ще накара повече кандидати да ни се обадят.

Когато знаем какво целим, това много ни улеснява работата. Например, не казвайте "Нашата възможност предлага 2.2% повече върху продадените здравословни продукти до 6 поколения дълбочина." - това за външен човек нищо не значи. Вместо това кажете следното: "Обадете се сега, за да научите как още тази седмица да изкарате допълнително 100 лв. Не забравяйте да си поискате безплатния бонус-подарък." Такъв вид обяви мотивират хората да ви се обадят.

Впрочем, не е важно как ще установите първоначален контакт - важно е какво ще правите после.

Ето още възможни места за привличане на внимание:

Какъв подарък да предложите на тези, които се съгласят на среща с вас?
- Каталог на вашата МЛМ компания
- Книжката "Как да правим пари като печелим приятели" - можете да се запознаете със съдържанието й
на www.mlm.bogatstvo.info и да си я поръчате на специална цена - 60 броя за 20 лв.
---------------------------------------------------------------------------

А как да стимулираме хората да си купуват от нас?

- Повечето заети мъже се ужасяват от това, че трябва да купуват подаръци. Улеснете ги като им предложите "Сертификат за подарък"! С едри букви напишете, че приносителят му получава отстъпка 5% и че може да ви поръча подарък по телефона заедно с букет цветя, а вие ще му го опаковате и ще го доставите на адрес, посочен от него. Опишете ползите от това, което предлагате. Приложете каталог. А когато занесете подаръка, приложете към него своята визитка. Щом хората са доволни от продукта, те ще ви се обадят, особено ако предлагате подарък!

- Свържете се с някой собственик на ресторант и му предложете да му гледате детето или да му направите някаква друга услуга, а той да ви даде купон за безплатен обяд/вечеря за двама. Той има сметка, защото храната му излиза много по-евтино. Предложете му също да сложите на масите ваши кратки листовки за вашите продукти и отстъпка, ако някой си ги поръча. А на своите потенциални клиенти предложете при закупуване на продукти на определена стойност подарък - безплатен обяд/вечеря за двама в ресторант!
----------------------------------------------------------------------------------

След като се свържете с човека, помнете, че целта ви е да се опознаете, да се харесате и да спечелите доверие. Оттам нататък можете да правите бизнес.

За да се опознаете, питайте и слушайте. После питайте още и слушайте внимателно. Говорете малко и не занимавайте хората със себе си и своите проблеми. Интересувайте се от техните проблеми. Оставете събеседника си да разкаже за себе си. Постарайте се да научите повече за следните 5 области от живота му: 1. Здраве; 2. Семейство; 3. Работа; 4. Любими занимания; 5. Доходи

Помнете, че не разговаряте просто с един човек - винаги в негово лице разговаряте с цялата му мрежа от роднини, приятели, колеги, съседи и познати. Или самият ви събеседник, или някой от хората около него имат някакви проблеми или неосъществени мечти в една или повече от тези 5 области. Вашата цел е да откриете това, което би го накарало да се заинтересува от продуктите или възможността, която предлагате. Покажете, че искрено се интересувате от другите, защото за да им помогнете, първо трябва да разберете от какво се нуждаят те.
------------------------------------------------------------------------------------

Как лесно да уреждаме срещи

1. Обадете на някой от вашият списък. Кажете нещо такова: ''Иване, има възможност да се свържем с един преуспяващ бизнесмен от София (или друг град) ( тук изградете на спонсора си имидж на преуспяващ експерт). Той прави много добри пари!!! Месечният му оборот е над 100 000 лв (или съответно друга сума)!!! (проявете ентусиазъм) Надявам се той да ме присъедини пробно към екипа си на непълен работен ден . Бизнесът му се развива толкова бързо, че се налага да намери 2-3 души, които са сериозни и искат да печелят добре. Разказах му за теб хубави неща и му дадох телефонният ти номер. Той сигурно ще ти се обади. Не бих могъл да ти обещая нищо, но ако ти позвъни, може и да ти се усмихне щастието!"

Това е всичко, което трябва да кажете. Ако ви питат нещо (което обикновено не става), просто кажете: "Не мога да ти обясня, защото още не разбирам добре този бизнес. Но (споменете името на спонсора си) ще ти обясни всичко, той е специалист в тази област." Колкото по-успешен образ успеете да изградите на експерта, толкова по-добре за вашият бизнес.

2. Обадете се на спонсора/лидера си и му дайте името и телефона на вашият кандидат.

3. Спонсорът/лидерът се обажда на Иван и казва: "Здравейте, Иван ли е? Петър (вашето име) ми разказа за вас и ви препоръча като сериозен човек. Кога може да се срещнем?" Кандидатът обикновено отговаря: "Да, така е. Очаквах обаждането ви." Тогава вашият лидер определя среща, за да "провери дали кандидатът е подходящ за възможността".

Ето всичко, което трябва да направите. Ефектът е изумителен. Това предразполага кандидата да отвори съзнанието си, чувствайки се щастлив, че го имат предвид за такава доходна възможност. Това работи 100% винаги, когато човекът търси възможност - ако не, няма значение какво ще кажете.

Пожелавам ви успех - и до скоро! - д-р Петър Найденов